Характеристики на сом

Сомът изключителен прилича по някои характеристики на налим, въпреки, че не са роднини, имат общи качества и особености в дадени функции. И двете риби се смятат за чистници на морското дъно или още наричани санитари. За стръв им служат малки риби, жаби, червеи и други. И двете риби са дънни обитатели обичат да живеят около дъното, но не и на самата тиня. Не живеят на стада, а поединично. Може да се каже, че и двете риби са „домашари“ и веднъж избрали убежището си остават там до края на дните. Намиращи се на една и съща територия сом и налим не могат да съжителстват. Сомът ловува във водата и в повърхността. Може да нападне стадо червеноперки, които са тежки по 10 кг, но това е в по-ранната му възраст. След като остарее става по-трудно подвижен и това го задържа повече на едно място. Едрият сом има способността да засмуче жертвата на разстояние над един метър, и така поглъща огромни количества вода, подобно на кит.

Сомът рядко приближава брега, но пък може да засмуче риба от повърхността, а образувалите се множество мехури по горните пластове на водата го издават с характерен шум.

Сомове на години между 1 и 3 са опасни за стръвта на рибарите, защото първи се втурват след нея, без значение дали е от растителен или животински произход.

Сомът зимува, а храненето му спира, когато стане много студено времето. Вцепенеността в дълбините на водоема се задържа до настъпване на пролетта.

Едно мнение по „Характеристики на сом

  1. Коментатор от WordPress

    Привет, това е коментар.
    Управлението, промените, редактирането и триенето на коментарите става в секция Коментари на таблото.
    Аватарите на потребителите, които коментират, идват от Gravatar.

Коментарите са забранени.